Spouwmuurisolatie kosten

Isolatie-assistent-werker1

Vrijblijvend isolatie advies

spouwmuurisolatie-muren-vullen-img

Direct naar

De snelste en meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat de warmte minder snel verloren gaat en om de woning sneller op temperatuur te krijgen, is door de spouwmuur te isoleren. Er wordt vaak gedacht dat het isoleren van de spouwmuur duizenden euro’s kost, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.

De kosten van de spouwmuurisolatie zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren, z

 • Het materiaal wat gebruikt wordt
 • De oppervlakte die geïsoleerd dient te worden
 • De breedte van de spouw

Afhankelijk van de situatie zijn er mogelijk nog andere materialen of zaken benodigd, zoals:

 • Een steiger of hoogwerker
 • Spouwmuurscheiders
 • Kruipruimte ventilatie
 • Voorbereidende werkzaamheden

Wat kost spouwmuurisolatie gemiddeld?

Het isoleren van de spouwmuur kost gemiddeld tussen de €900,- en €3.500,-. Volgens Milieu Centraal komen de gemiddelde kosten uit op een bedrag van €2.350,-. Een gemiddelde zegt natuurlijk lang niet alles en de daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren die we hieronder nader toelichten. En u wilt natuurlijk ook weten of en hoe snel u deze kosten terugverdient.

Spouwmuurisolatiekosten per m2

Om een duidelijkere inschatting te kunnen maken van de kosten voor spouwmuurisolatie van uw woning, zijn de kosten per m2 belangrijk. Een realistische indicatie ligt ongeveer tussen de €20,- en €31,- per m2. Deze kosten lopen uiteen, op basis van het gebruikte isolatiemateriaal en hoe makkelijk de isolatie aan te brengen is. Denk daarbij aan toegankelijkheid van de spouwmuur, de kwaliteit van de spouw en of er bijvoorbeeld een hoogwerker nodig is.

Hoe zijn de kosten van spouwmuurisolatie opgebouwd?

Hierboven zijn al een aantal punten genoemd zoals de oppervlakte en het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Hieronder hebben we voor u een overzicht met daarin de belangrijkste factoren die de uiteindelijke prijs bepalen:

 • Het aantal m2 aan gemetselde muur. Een muur met grote ramen heeft bijvoorbeeld minder metselwerk en is goedkoper om te isoleren dan een blinde bakstenen muur.
 • Het soort isolatiemateriaal. Meestal heeft u de keuze uit glaswol, EPS-parels, UF-schuim of PUR-schuim. Van deze drie is glaswol het meest aantrekkelijk geprijsd. PUR-schuim is gemiddeld €5,- tot €15,- per m2 duurder. Daar staat tegenover dat PUR-schuim de beste isolatiewaarde biedt waardoor terugverdientijd ongeveer gelijk blijft.
 • De bereikbaarheid van de spouw. Bij een hogere muur is bijvoorbeeld een hoogwerker nodig, wat doorberekend wordt in de kosten
 • De staat van de spouw. een vervuilde spouw of een spouw met veel cementbaarden zal eerst schoongemaakt moeten worden en dat brengt extra kosten met zich mee.
 • De breedte van de spouw. Een bredere spouw heeft meer isolatiemateriaal nodig. Voordeel daarvan is dat de isolatiewaarde daardoor ook hoger is.

Zijn de kosten voor spouwmuurisolatie van een hoekwoning hoger?

Kort gezegd, ja. Waar een tussenwoning aan twee kanten aansluit op een andere woning, heeft een hoekwoning altijd een zijde die is blootgesteld aan de elementen. Bij een tussenwoning straalt de warmte vanuit aangrenzende huizen door in de eigen woning. Een hoekwoning is dan ook meer blootgesteld aan de kou en er moet een extra muur geïsoleerd worden waardoor de vierkante meters oplopen.

Dus hoeveel hoger zijn de kosten voor spouwmuurisolatie van een hoekwoning? Gemiddeld liggen de kosten voor het isoleren van een hoekwoning ongeveer twee keer zo hoog als de kosten voor een tussenwoning, zo rond de €2.000,- (bron: Milieu Centraal).

Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Door een hoekwoning van spouwmuurisolatie te voorzien, bespaart u over het algemeen meer op de energiekosten dan bij een tussenwoning. Oftewel, u bespaart meer warmte en daardoor blijft de terugverdientijd ongeveer gelijk.

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Nog een belangrijk onderdeel wanneer u overweegt om de spouwmuren van uw woning te isoleren is de terugverdientijd. Hoe lang duurt het voordat u voldoende op de energierekening heeft bespaard om de kosten van de isolatie te dekken? Goed nieuws! Wist u namelijk dat spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen?

In de meeste gevallen heeft u de kosten in ongeveer 4 jaar terugverdiend. Daarbij maakt het niet uit of u een hoekwoning heeft of welk isolatiemateriaal er wordt gebruikt. Deze terugverdientijd is gebaseerd op een langetermijnverwachting van Milieu Centraal, die uitgaat van een gasprijs van €1,20 per kuub. Let wel, het gaat hier om een gemiddelde. Het kans dus zijn dat u meer betaalt voor gas waardoor de terugverdientijd oploopt.

Subsidiemogelijkheden voor spouwmuurisolatie

Om de kosten verder te drukken en de terugverdientijd te verkorten is het interessant om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor een subsidie wanneer u de spouwmuur laat isoleren. Zo is er de ISDE-subsidie die u een maximale subsidie biedt van €4 per m2. Combineert u spouwmuurisolatie met andere energiebesparende maatregelen? Dan kan deze subsidie nog verder oplopen. Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden van spouwmuurisolatie? U leest er alles over op onze speciale subsidiepagina .

Minder afhankelijk van externe factoren

Hoe hoog de kosten van spouwmuurisolatie zijn ten opzichte van de besparing die het oplevert, is lastig om in precieze cijfers uit te drukken. Dat komt onder andere omdat energieprijzen flink kunnen schommelen. Maar daarin zit ook een voordeel.

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het isoleren van uw spouwmuur? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek bij Isolatietechniek Brabant aan en wij komen graag langs om uw woning te inspecteren!

klantenservice-medewerker-img1

Kosten spouwmuurisolatie berekenen

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Direct naar

Deel:

Isolatietechniek Brabant

In drie stappen uw woning isoleren

01.

uw aanvraag

Zodra u ons uw gegevens achterlaat, nemen wij binnen twee werkdagen contact met u op om een online adviesgesprek in te plannen.

02.

Advies op maat

Na het adviesgesprek ontvangt u dezelfde dag nog een offerte met een gedetailleerd overzicht van de kosten en uitgebreide informatie over het isolatieproces. Daarna plannen we direct een afspraak in die u uitkomt.

03.

Klaar om te gaan

Onze experts isoleren uw woning doorgaans in slechts één dag, zodat u direct kunt beginnen met besparen! Uw woning wordt efficiënt geïsoleerd en u geniet meteen van de voordelen.

Laat ons u helpen om uw woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Neem vandaag nog de eerste stap en vraag een adviesgesprek aan!

Adviesgesprek aanvragen
Open chat
Hulp nodig?
Scan the code
Hallo 👋
Kunnen we u helpen?