Bodemisolatie

Heeft u last van vervelende tocht, schadelijke vochtigheid of warmteverlies in uw huis? Bodemisolatie zou wel eens de beste oplossing voor u kunnen zijn.

Populair in Nederland, deze methode van kruipruimte isolatie pakt deze problemen aan door specifieke materialen zoals EPS parels of Drowa chips op de bodem van uw kruipruimte aan te brengen. Dit creëert een warmere en drogere omgeving onder uw huis, perfect als u ondiepe kruipruimtes heeft of vloerisolatie geen optie is.

Niet alleen is bodemisolatie kosteneffectief met potentiële energiebesparingen van ongeveer €100 per jaar, maar het is ook snel te installeren – meestal binnen een dag. Bovendien kunt u profiteren van een subsidie van €6,00 per vierkante meter en mogelijk aanvullende subsidies van lokale gemeenten.

Met gemiddelde verwarmingsbesparingen van €350 per jaar en een gemiddelde terugverdientijd van slechts 3,5 jaar

Isolatie-assistent-werker1

Vrijblijvend isolatie advies

Verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie is dat vloerisolatie zich richt op het isoleren van de vloer van een gebouw, terwijl bodemisolatie zich richt op het isoleren van de bodem onder een gebouw.

Vloerisolatie wordt meestal toegepast op de begane grond van een gebouw. Het kan worden gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer of door isolerende panelen op de vloer te leggen. Vloerisolatie helpt bij het voorkomen van warmteverlies door de vloer en zorgt voor een comfortabelere en energiezuinigere leefomgeving.

Bodemisolatie daarentegen richt zich op het isoleren van de grond onder een gebouw. Dit kan gedaan worden door isolatiemateriaal in de bodem te injecteren of door isolerende platen op de bodem te plaatsen. Bodemisolatie helpt bij het voorkomen van opstijgend vocht en koudebruggen vanuit de grond, waardoor de energie-efficiëntie van het gebouw wordt verbeterd.

Het kiezen tussen vloerisolatie en bodemisolatie hangt af van de specifieke situatie en behoeften van een gebouw. Het is raadzaam om deskundig advies in te winnen om de meest geschikte isolatiemethode te bepalen.

Bodemisolatie of vloerisolatie: welke is het beste voor u?

U vraagt zich misschien af, is vloerisolatie of kruipruimte isolatie de beste keuze voor uw huis? Het antwoord hangt af van bepaalde factoren.

Als u een vochtige kruipruimte hebt met een hoogte van minder dan 50 cm, is bodemisolatie met EPS-kralen of Drowa-chips ideaal. Het is effectief in het bestrijden van vocht en het verbeteren van de energie-efficiëntie.

Als daarentegen uw kruipruimte droog en hoog genoeg is, is vloerisolatie meer geschikt omdat het hogere isolatiewaarden biedt.

Het is verstandig om advies bij Isolatietechniek Brabant, in te winnen om te bepalen welke optie het beste is voor uw specifieke situatie. Wij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze en u voorzien van gedetailleerd advies over de installatie en de verwachte resultaten. Het belangrijkste is dat beide opties kunnen bijdragen aan een comfortabeler huis en lagere energiekosten

Subsidie mogelijkheden

In veel gevallen komt u in aanmerking voor subsidie op onze werkzaamheden.

Voordelen van Bodemisolatie

Het laten isoleren van de bodem onder uw woning heeft verschillende voordelen:

 • Besparing op energie: door de bodem onder uw woning te isoleren, zorgt u ervoor dat de kou vanuit de grond uw woning niet binnendringt. Dit zorgt voor een lagere stookkosten en levert u zo een besparing op.
 • Verbetering van wooncomfort: de vloer van uw woning zal aangenamer aanvoelen, omdat de lucht in de ruimte onder uw woning droger en warmer is. Hierdoor zal de vloer warmer aanvoelen.
 • Binnen één dag geïsoleerd: het uitvoeren van bodemisolatie door onze isolatiespecialisten is vaak al binnen één dag voltooid.
 • Preventie tegen vochtproblemen: door de bodem op te vullen met EPS isolatieparels, wordt de luchtvochtigheid verbetert en is er minder risico op vochtproblemen.
 • Relatief goedkope oplossing voor verduurzaming van de woning: bodemisolatie is een budgetvriendelijke manier van isoleren. De klus is namelijk binnen één dag voltooid en subsidie voor isolatie kan voor deze maatregel tevens worden aangevraagd. Door de besparing op de energierekening, verdiend u de investing vaak al binnen 4 jaar terug.
 • Verhoogde waarde van uw huis: Het isoleren van de bodem kan de waarde van uw huis verhogen, omdat het een aantrekkelijke eigenschap is voor potentiële kopers.

De beste soort bodemisolatie

De Bodemisolatie parels die Isolatietechniek Brabant gebruikt, zijn EPS HR++ parels voor bodemisolatie. Dit isolatiemateriaal zorgt voor het beste isolatie resultaat, omdat de parels voor bodemisolatie u helpen met honderden euro’s te besparen op de energierekening.

In de winter voelt de vloer gemiddeld zo’n 4℃ warmer aan dan zonder isolatie in de kruipruimte. EPS HR++ Parels zijn een fantastische keuze als thermische isolatie uw belangrijkste zorg is – ze pronken met een lage Lambdawaarde van 0,0324.

Wij isoleren dagelijks met dit materiaal en ook de ervaringen over bodemisolatie met EPS parels zijn zeer positief. Bent u benieuwd naar de ervaringen van onze klanten? Lees dan de reviews op Trustpilot.

bodemisolatie-kruipruimte-parels-img

Subsidies voor bodemisolatie in 2023

Voor het jaar 2023 is er een subsidie beschikbaar voor het isoleren van de onderzijde van woningen, zoals vastgesteld in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) regeling.

Het bedrag dat aanvragers kunnen ontvangen varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het oppervlakte en de Rd-waarde.

De subsidie benadrukt ook het belang van het gebruik van gecertificeerde bedrijven voor de installatieprocessen.

Belangrijke punten van de ISDE-regeling zijn:

 • Woningbezitters kunnen tot €6 per m² ontvangen voor bodemisolatie.
 • Voorwaarden omvatten het bezit en bewoning van een bestaande koopwoning, uitvoering door een erkend bedrijf, en combinatie met andere duurzame maatregelen.
 • Zowel huiseigenaren als verhuurders kunnen profiteren van specifieke regelingen zoals SVOH.

Het is essentieel om tijdig informatie te zoeken over beschikbare subsidies en isolatiemogelijkheden om er optimaal van te kunnen profiteren.

De kosten van bodemisolatie per m2

Benieuwd wat het isoleren van de bodem in uw situatie gaat kosten? De exacte prijs van het uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden, zijn afhankelijk van de bereikbaarheid en de hoogte van de kruipruimte, maar ook de grootte van de woning speelt een rol. Er is tevens subsidie aan te vragen voor het verrichten van bodemisolatie. Deze bedraagt € 3,- per M2 bij één isolatiemaatregel en € 6,- per M2 bij twee maatregelen. Voor meer informatie kunt u ons blog over subsidie aanvragen voor isolatie lezen.

U kunt gratis een adviesgesprek aanvragen met onze isolatiespecialisten, zodat er een goede indicatie over de prijs gegeven kan worden.

Beste Bodemisolatie bedrijf in Brabant

We zijn onwijs trots op de positieve beoordelingen die we van onze klanten hebben ontvangen!

Gecertificeerde bodemisolatie bedrijf

Isolatietechniek Brabant is uw toonaangevende specialist voor bodemisolatie. Met uitzonderlijk vakmanschap, hoogwaardige materialen en strikte industrienormen, beschermen we uw woning tegen kou en verbeteren we de energie-efficiëntie. Ons ervaren team is gespecialiseerd in EPS HR++ parels voor bodemisolatie en bedreven in het isoleren van diverse vloertypen en het aanpakken van vochtproblemen.

Toegewijd aan comfort en duurzaamheid, bieden we als erkende autoriteiten in bodemisolatie eersteklas service en klanttevredenheid. Als familiebedrijf met meer dan tien jaar ervaring, gevestigd in Made, Noord-Brabant, bedienen we ook Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg.

Kies vandaag voor Isolatietechniek Brabant, uw vertrouwde partner in bodemisolatie, voor een comfortabeler en energie-efficiënter huis.

bodemisolatie-kruipruimte-img

Bodemisolatie in de kruipruimte

Bodemisolatie is het antwoord op vochtige, koude ruimtes onder uw huis. Deze methode helpt bij het isoleren van uw kruipruimte door isolatiemateriaal, zoals EPS HR++ parels of Drowa-chips, direct op de vloer van uw kruipruimte te plaatsen.

Het is een effectieve oplossing voor moeilijk bereikbare gebieden of wanneer vloerisolatie niet haalbaar is.

Bodemisolatie voor vochtige kruipruimtes

U zult versteld staan van hoe bodemisolatie uw vochtige kruipruimte kan veranderen in een droge, geïsoleerde ruimte die uw huis beschermt tegen vocht en schimmel.

Als u te maken heeft met een vochtige kruipruimte, zijn isolatiechips of HR++ parels de oplossing. Ze drijven op water en sluiten op elkaar aan om een effectieve barrière tegen vocht te vormen. Dit voorkomt niet alleen rot en schimmel, maar zorgt ook voor verbeterde thermische isolatie voor uw huis.

U zult genieten van een knusse, gezondere thuisomgeving en tegelijkertijd besparen op energiekosten.

Bodem laten isoleren door Isolatietechniek Brabant

Het is van belang om de bodem door een isolatiespecialist te laten isoleren, om te zorgen voor een optimaal resultaat en om vochtproblemen te voorkomen.

Isolatietechniek Brabant isoleert al meer dan 10 jaar diverse woningen en bedrijfspanden. Het team bestaat uit meer dan 40 isolatiespecialisten, die u professioneel begeleiden van begin tot eind. Heeft u vragen over de werkwijze of over ons bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat bespaart u met bodemisolatie

Het investeren in kruipruimte isolatie mag wellicht in eerste instantie als een aanzienlijke uitgave aanvoelen, maar als u de potentiële besparingen afweegt, is het overduidelijk dat het een echte melkkoe kan zijn.

Bodemisolatie leidt tot aanzienlijke energiebesparingen, kan het gasverbruik met wel 20% verminderen en zorgt jaarlijks gemiddeld voor een financiële besparing van €160 op een oppervlakte van 200 m². Dit maakt het een praktische en financieel rendabele investering voor huiseigenaren, vooral in het licht van de beschikbare ISDE-subsidies.

Hoewel het comfort minder kan toenemen dan bij vloerisolatie, weegt het economisch voordeel van bodemisolatie zwaar door. De sleutelrol van bodemisolatie bij het reduceren van energieverbruik en het creëren van financiële besparingen mag dus niet worden onderschat.

Bodemisolatie-kruipruimte-team-img

Bodemisolatie materialen

Bodemisolatie is mogelijk met verschillende isolatiematerialen. Lees meer over de mogelijkheden of laat u adviseren door de adviseurs van Isolatietechniek Brabant.

Veelgestelde vragen

Ondanks de verleiding om kosten te besparen door zelf isolatie te installeren, wordt dit vaak afgeraden vanwege de complexiteit van het proces en de mogelijke negatieve impact op subsidiemogelijkheden. De uitvoering van bodemisolatie vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur voor de juiste plaatsing en meting van de isolatiewaarde.

 

Mislukte pogingen kunnen leiden tot onvoldoende isolatie, vochtproblemen of structurele schade aan de woning. Bovendien kan zelfinstallatie uitsluiting van subsidies betekenen, zoals de ISDE, die vereisen dat maatregelen worden uitgevoerd door een bedrijf.

 

Gezien deze factoren, is het raadzaam om bodemisolatie over te laten aan professionals, zowel om kwaliteit te garanderen als om subsidiemogelijkheden te maximaliseren.

Speciale toepassingen van bodemisolatie kunnen een breed scala aan situaties omvatten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Kruipruimte-isolatie: Het isoleren van de kruipruimte onder een huis kan helpen om vochtproblemen te voorkomen en de energie-efficiëntie te verbeteren. Het kan ook bijdragen aan het verminderen van tocht en het verhogen van het comfortniveau in het huis.
 • Grondisolatie voor vloerverwarming: Bij het installeren van vloerverwarming kan het isoleren van de grond onder het verwarmingssysteem helpen om de warmte-efficiëntie te verbeteren. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een efficiëntere verwarming van de ruimte.
 • Geluidsisolatie: Bodemisolatie kan ook worden gebruikt om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Door de bodem te isoleren, kunnen geluidsgolven worden geabsorbeerd en kan de overdracht van geluid naar binnenruimtes worden verminderd.
 • Bescherming tegen schadelijke gassen: In sommige gevallen kan bodemisolatie helpen om schadelijke gassen, zoals radon, te voorkomen of verminderen. Het aanbrengen van een isolatielaag onder de vloer kan helpen om de penetratie van deze gassen in het huis te voorkomen.
 • Investeringsintensief: Vereist een initiële financiële inzet.
 • Relatieve effectiviteit: Biedt minder energiebesparing vergeleken met muur- of dakisolatie.
 • Selectieve toepasbaarheid: Mogelijk niet geschikt voor alle woningtypes, vooral oudere constructies.
 • Potentiële vochtissues: Risico op vochtproblemen bij incorrecte installatie.
 • Onderhoud: Periodieke inspectie en aanpassing kan nodig zijn voor optimale prestaties.

EPS-isolatieparels zijn minuscule bollen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, vaak aangeduid als piepschuim, een materiaal dat zich kenmerkt door zijn isolerende eigenschappen. Deze parels, die verkrijgbaar zijn als losse korrels of in de vorm van vaste isolatieplaten, zijn merendeels samengesteld uit lucht (98%), met een klein deel polystyreen (2%). Dit resulteert in een uiterst lichtgewicht maar toch sterk materiaal met een hoge isolatiewaarde. De bijzondere samenstelling maakt het ook bestendig tegen vocht en druk.

EPS platen vormen een effectieve oplossing voor bodemisolatie. Ze worden geplaatst op de bodem van gebouwen om warmteverlies tegen te gaan en de energie-efficiëntie te verhogen. Deze platen dienen als barrière tegen opstijgende koude lucht, waardoor de temperatuurregeling in het gebouw verbetert.

Door gebruik te maken van EPS-platen geniet men van meerdere voordelen zoals lagere energiekosten, verhoogd comfort en duurzaamheid van het gebouw. Deze kosteneffectieve methode, gemakkelijk te installeren en te onderhouden, fungeert als een beschermende laag tegen vocht en warmteverlies, vergelijkbaar met de veren van een eend.

De techniek maakt gebruik van grote grijze EPS HR++ parels, strategisch geplaatst op de bodem van de kruipruimte. Deze vormen niet alleen een efficiënte vochtbarrière, maar voorkomen ook tocht en verbeteren de vloertemperatuur, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. Een investering in EPS platen betaalt zich op de lange termijn terug door significante energiebesparingen en lagere stookkosten.

Bodemisolatie folie is een lichtgewicht, duurzaam materiaal dat een extra laag bescherming biedt tegen vocht en kou. Deze reflecterende isolatie vormt een effectieve barrière, vermindert warmteverlies en voorkomt dat vocht binnendringt in uw huis.

 

Het is eenvoudig te installeren en kan worden gebruikt in combinatie met andere isolatiematerialen zoals EPS HR++ parels of Drowa-chips voor verbeterde efficiëntie. Elk beetje helpt bij het creëren van een warmere, drogere ruimte onder uw vloer.

Voordelen bodemisolatie:

 • Kostenbesparing op stookkosten door goede isolatie.
 • Lage investering met grote voordelen.
 • Verhoogd comfort door eliminatie van muffe lucht en stank.
 • Bestrijding van ongedierte zoals huismijt, muggen, slakken en zilvervisjes.
 • Verlaagt luchtvochtigheid, gunstig voor mensen met astma en reuma.
 • Droge kruipruimte voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming.

Schelpenisolatie is een natuurlijke en milieuvriendelijke oplossing voor bodemisolatie in kruipruimtes. Deze isolatiemethode, afkomstig uit de natuur en volledig recyclebaar, biedt zowel thermische isolatie als vochtbestrijding, resulterend in een droge, comfortabele leefomgeving.

Het toevoegen van een laag schelpen kan warmteverlies beperken en zo het energieverbruik voor verwarming verminderen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op lange termijn. Door vocht-gerelateerde schimmelgroei te minimaliseren, draagt schelpenisolatie ook bij aan een betere binnenluchtkwaliteit.

Open chat
Hulp nodig?
Scan the code
Hallo 👋
Kunnen we u helpen?