Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren zonder dat dit ten koste gaat van dieren die rondom uw huis leven? Isolatietechniek Brabant legt u de mogelijkheden uit.

U heeft een mooie woning gekocht en daar wilt u zo lang mogelijk van kunnen genieten. Natuurvriendelijk isoleren bespaart op de energierekening, er wordt minder CO2 uitgestoten, altijd een comfortabele temperatuur in huis en u houdt rekening met dieren in de spouwmuur. Meer weten? Lees verder of neem direct contact op met onze collega’s.

Isolatie-assistent-werker1

Vrijblijvend isolatie advies

Beter voor het milieu

Het isoleren van uw huis is een belangrijke maatregel om energieverspilling tegen te gaan. Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen zodat u minder aardgas hoeft te gebruiken voor een comfortabele temperatuur. Dat scheelt in de CO2 uitstoot en zo draagt u bij aan een beter milieu.

Dat klinkt uitstekend maar wat doet u met eventuele dieren in de spouwmuur of vleermuizen onder het dak?

Het probleem met ‘gewoon’ isoleren

Wist u dat er veel verschillende dieren in en rondom uw huis leven? Mussen, gierzwaluwen en vleermuizen nestelen zich graag onder dakpannen of in spouwmuren om zichzelf en hun kroost te beschermen tegen de invloeden van weer, wind en de hongerige kat van de buren.

Door deze plekken op te vullen met isolatiemateriaal raken deze dieren hun verblijfplaatsen kwijt. En dat terwijl ze juist erg effectief zijn in het controleren van insectenpopulaties zoals muggen, die u liever niet in huis heeft.

Bij traditioneel isoleren wordt hier geen rekening mee gehouden en wordt isolatiemateriaal aangebracht, zonder dat de woning eerst natuurvrij wordt gemaakt. En dat kost onnodig een hoop dierenlevens.

Wat is dan het verschil met natuurvriendelijk isoleren?

Ook bij natuurvriendelijk isoleren worden de ruimtes waar dieren graag nestelen opgevuld en raken vleermuizen en vogels hun verblijf kwijt. Dus wat is dan het verschil? Dat zit hem vooral in de aanpak. In tegenstelling tot de traditionele manier van isoleren, krijgen de dieren bij natuurvriendelijk isoleren de kans om uit eigen beweging te vertrekken. In de regel wordt uw woning minimaal 4 dagen na het natuurvrij maken geïsoleerd.

Afdichten Nok

Voordelen van natuurvriendelijk isoleren

  • Voorkomt het doden van dieren: Natuurvriendelijk isoleren voorkomt dat dieren zoals vogels en vleermuizen worden gedood of verstoord tijdens isolatiewerkzaamheden.
  • Minder CO2-uitstoot: Het vermindert de CO2-uitstoot door het energieverbruik voor verwarming en koeling te verminderen.
  • Vervangende woonruimte voor dieren: Het biedt alternatieve leefruimtes voor dieren die worden verstoord door isolatiewerkzaamheden.
  • Minder impact op het milieu: Door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en processen heeft het een lagere impact op het milieu.
  • Voorkomt schade aan de biodiversiteit: Het helpt bij het behoud van biodiversiteit door schade aan habitats van dieren te voorkomen.
  • Biedt een natuurvriendelijke werkwijze voor isolatiebedrijven: Het biedt isolatiebedrijven een milieuvriendelijke aanpak voor hun werkzaamheden.

Natuurvriendelijk isoleren – wat zegt de wet?

De eerste reden om te kiezen voor natuurvriendelijk isoleren is heel eenvoudig. Het is wettelijk verplicht. Volgens de Wet Natuurbescherming ben je als woningeigenaar verplicht om rekening te houden met beschermde vogels en vleermuizen.

Om te voorkomen dat iedere pandeigenaar een apart ecologisch onderzoek hoeft te doen, is er besloten om deze richtlijnen vast te leggen in en zogenoemd SMP, of soortenmanagementplan.

Exclusion flap img

Rekening houden met de natuurkalender

De natuurkalender is een belangrijk item, dat bepaald in welke periode je mag isoleren. Vleermuizen broeden bijvoorbeeld van april tot en met juli. In deze maanden wordt er dus niet geïsoleerd. Dit geldt ook voor het plaatsen van vogel- en vleermuiswerende maatregelen.

Meer wooncomfort door natuurvriendelijk isoleren

Naast de wettelijke verplichtingen is er nog een goede reden om rekening te houden met dieren in de spouwmuur of onder de dakrand. Vleermuizen, gierzwaluwen en mussen zijn namelijk uitstekende insectenbestrijders.

Zo kan één vleermuis in een nacht tot wel 1000 muggen vangen. Dat scheelt een hoop vervelend gezoem in de nacht en jeukende muggenbulten in de ochtend! Door vleermuizen en vogels in de buurt op te vangen blijven ze je huis beschermen tegen ongewenste, zoemende bezoekers.

Beste Natuurvriendelijke Isolatiebedrijf

We zijn onwijs trots op de positieve beoordelingen die we van onze klanten hebben ontvangen als een natuurvriendelijk bedrijf!

Het pre-soortenmanagementplan van uw gemeente (pre-SMP)

Misschien een term waar u nog nooit van gehoord heeft. Pre-SMP-methodiek is een nieuwe manier van werken die uw gemeente opstelt voor het isoleren van particuliere woningen. 

In dit plan worden de richtlijnen, regels en specificaties beschreven die onder de paraplu van natuurvriendelijk isoleren vallen.

Zo staat er beschreven aan welke specificaties een vleermuiskast of vogelvoorziening moet voldoen of welke specialisten, zoals een ecoloog, er bij het proces betrokken moeten worden.

Iedere gemeente stelt zijn eigen pre-SMP op in samenwerking met de brancheorganisatie voor isoleren VENIN, ecologen en de provincies. Om u een indruk te geven van de mogelijke inhoud van het plan, kunt u kijken op de pagina over het pre-SMP van de gemeente Utrecht.

Een punt dat in vrijwel alle plannen wordt meegenomen is dat het isoleren moet gebeuren in overeenstemming met de natuurkalender.

Hoe wij uw woning natuurvrij maken

Het isoleren van uw woning biedt de bekende voordelen zoals een lagere energierekening en meer comfort in huis. Natuurvriendelijk isoleren heeft daarnaast nog een aantal andere belangrijke voordelen. Om het overzichtelijk te maken hebben we hieronder de voordelen voor u opgesomd:

  • Vogels en vleermuizen krijgen de kans om uit eigen beweging te vertrekken. Bijvoorbeeld door flappen voor de openingen bij de dakrand te plaatsen. Zo kunnen dieren wel naar buiten maar niet meer naar binnen.
  • Er wordt rekening gehouden met het broedseizoen en de kraamtijd van dieren
  • We zorgen voor alternatieve verblijfplaatsen

 

Hoe de bovenstaande stappen exact worden uitgevoerd is mede afhankelijk van het pre-SMP van uw gemeente.

Isolatietechniek Brabant - Betrouwbaar natuurvriendelijk isolatiebedrijf

Het kiezen van het juiste isolatiebedrijf voor uw natuurvriendelijke isolatie is erg belangrijk. U wilt er zeker van zijn dat u werkt met een bedrijf dat betrouwbaar is, kwaliteitswerk levert en goede service biedt.

Bij Natuurvriendelijk Isolatiebedrijf Brabant hebben we jarenlange ervaring in de isolatie-industrie en zijn wij een gecertificeerd natuurvriendelijk isolatiebedrijf. Wij staan voor kwaliteit, klantvriendelijkheid en Brabantse nuchterheid.

Welke delen van mijn huis kan ik natuurvriendelijk laten isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren is een aanpak die u op alle onderdelen van uw woning kunt toepassen. Wilt u meer weten over de manier van werken bij Isolatietechniek Brabant en welke materialen wij gebruiken? Kijkt u dan voor meer informatie op de volgende pagina’s:

Of plan direct een adviesgesprek in met een van onze collega’s. Voor dit gesprek komt een isolatiespecialist naar u toe om een passende oplossing voor uw woning en situatie op te stellen.

Plafondisolatie na
Open chat
Hulp nodig?
Scan the code
Hallo 👋
Kunnen we u helpen?