Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Isolatie-assistent-werker1

Vrijblijvend isolatie advies

dumava-gebouw-subsidie

Direct naar

Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed of werkt u aan het verduurzamen van dergelijke panden, zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) biedt financiële ondersteuning aan eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed om de verduurzaming van hun panden te bekostigen.

Het subsidiebedrag is minimaal €5.000 als u 1, 2 of 3 maatregelen uitvoert, en minimaal €25.000 bij een integraal project. In alle gevallen is het maximale subsidiebedrag €1,5 miljoen.

Het totale budget bedraagt €452.300.000 en de einddatum is vastgesteld op donderdag 31 oktober 2024. De belangstelling voor deze subsidie is erg groot, dus zorg ervoor dat u op tijd bent om hiervan gebruik te kunnen maken.

Welk vastgoed komt in aanmerking?

dumava subsidie verduuzaming maatschappelijk vastgoed img

Om DUMAVA aan te vragen, moet het vastgoed in Nederland staan en eigendom zijn van een maatschappelijke instelling binnen deze sectoren:

 • decentrale overheid, zoals een gebouw met een publieke functie dat eigendom is van de gemeente, provincie of waterschap;
 • onderwijs, zoals gebouwen van een basisschool, middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling;
 • zorg, zoals een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming;
 • cultuur, zoals een poppodium, kunstcollectief of theater. U moet hiervoor een Culturele ANBI-status hebben;
 • religieuze instellingen, zoals een moskee of een kerk. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming;
 • overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum. U moet hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’. Deze vindt u onder deze opsomming.
 • U kunt aanvragen voor een geregistreerd rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument dat geen woonhuis is.
 • Ook veiligheidsregio’s kunnen DUMAVA aanvragen voor hun maatschappelijk vastgoed.

Webinar DUMAVA van RVO

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor DUMAVA moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

 • U vraagt subsidie aan voordat u start met de verduurzamingsactiviteiten of een contract tekent met een aannemer. Let op: start u met de maatregelen voordat uw aanvraag is toegekend? Houd dan rekening met het risico dat u geen subsidie krijgt.
 • U voert verduurzamingsmaatregelen uit op basis van een passend verduurzamingsadvies.
 • U voert een integraal verduurzamingsproject uit, óf u voert 1, 2 of 3 maatregelen uit. U leest de details in de officiële maatregelenlijst (zie hieronder). De voorwaarden en subsidiebedragen verschillen per project.
 • Heeft u eerder DUMAVA ontvangen voor losse maatregelen aan uw vastgoed? Dan mag u een tweede keer aanvragen: voor andere losse maatregelen, óf een integraal project. Heeft u eerder DUMAVA-subsidie ontvangen voor een integraal traject? Dan kan u geen DUMAVA-subsidie meer ontvangen voor hetzelfde vastgoed.
 • Heeft u eerder subsidie ontvangen voor dezelfde maatregelen, via een andere regeling? U kunt dan geen extra subsidie krijgen via DUMAVA.
 • Is uw vastgoed opgeleverd op of na 1 januari 2012? Dan komt u alleen in aanmerking voor DUMAVA als het vastgoed voor het einde van het project is afgesloten van het aardgas. Voor oudere panden geldt deze voorwaarde niet.
Dumava subsidie overzicht

Voor meer informatie over DUMAVA raden wij u aan om de website van de RVO (Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed DUMAVA) te bezoeken en alle details door te nemen. Als u een adviesgesprek wenst met een van onze adviseurs om u verder te helpen met de verduurzaming, komen wij graag vrijblijvend bij u langs!

klantenservice-medewerker-img1

Wil u ook uw woning laten isoleren?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek.

Direct naar

Deel:

Isolatietechniek Brabant

In drie stappen uw woning isoleren

01.

uw aanvraag

Zodra u ons uw gegevens achterlaat, nemen wij binnen twee werkdagen contact met u op om een online adviesgesprek in te plannen.

02.

Advies op maat

Na het adviesgesprek ontvangt u dezelfde dag nog een offerte met een gedetailleerd overzicht van de kosten en uitgebreide informatie over het isolatieproces. Daarna plannen we direct een afspraak in die u uitkomt.

03.

Klaar om te gaan

Onze experts isoleren uw woning doorgaans in slechts één dag, zodat u direct kunt beginnen met besparen! Uw woning wordt efficiënt geïsoleerd en u geniet meteen van de voordelen.

Laat ons u helpen om uw woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Neem vandaag nog de eerste stap en vraag een adviesgesprek aan!

Adviesgesprek aanvragen
Open chat
Hulp nodig?
Scan the code
Hallo 👋
Kunnen we u helpen?